• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Wordt de NEDC-waarde gebruikt voor de berekening van het voordeel van alle aard en de fiscale aftrekbaarheid vanaf 1 januari 2021?

Gepost op 9 juli 2020 in Fiscaliteit

Sinds september 2018 ondergaan alle nieuwe auto’s een strengere CO2-test, namelijk de WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure). Deze vervangt de oude NEDC -methode (New European Driving Cycle) en leidt vaak tot een hoger CO-uitstootgehalte. De fiscus heeft echter besloten dat de NEDC-waarde nog steeds zal meespelen in de berekening van het voordeel van alle aard en de fiscale aftrekbaarheid vanaf 1 januari 2021.

Wat is de WLTP?

De fiscale aftrekbaarheid alsook het voordeel van alle aard van personenwagens worden berekend in functie van de CO2-uitstoot van het betrokken voertuig. Tot augustus 2018 werd deze CO2-uitstoot berekend op basis van de NEDC-methode. Alle nieuwe wagens dienen sinds september 2018 echter een strengere CO2-test te ondergaan, namelijk de ‘Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure’ of WLTP.

Tot 31 december 2020 zijn autoconstructeurs verplicht om naast de WLTP-waarde, ook nog een theoretische NEDC-waarde berekenen, genaamd de NEDC 2.0-waarde. Vanaf 1 januari 2021 valt deze verplichting weg. Er zal dus voor de meeste nieuwe voertuigen vanaf  1 januari 2021 enkel nog een WLTP-waarde gekend zijn.

Meer weten over de WLTP-test? Lees ook: Wat zijn de fiscale gevolgen van de strengere CO2-meting?

Hoe wordt het voordeel van alle aard en de fiscale aftrekbaarheid berekend vanaf 1 januari 2021?

De FOD Financiën heeft beslist dat de NEDC-waarde nog zal meespelen in de berekening van het voordeel van alle aard en de fiscale aftrekbaarheid vanaf 1 januari 2021. Dit wil zeggen dat voor de berekening van de CO2-uitstoot zal worden rekening gehouden met:

  • de NEDC-waarde wanneer het voertuig enkel een NEDC-waarde heeft;
  • de WLTP-waarde wanneer het voertuig enkel een WLTP-waarde heeft;
  • de NEDC-waarde óf de WLTP-waarde wanneer beide waarden gekend zijn. Er mag in dat geval gekozen worden voor de gunstigste van beide waarden.

Deze regels zijn van toepassing totdat eventuele nieuwe federale wetsbepalingen in werking treden.

Waar kan ik de CO2-uitstootwaarde  van mijn wagen terugvinden?

De NEDC-waarde en/of WLTP-waarde kunnen worden teruggevonden op het gelijkvormigheidsattest. Daarnaast kan via de website ‘Mijn voertuig, Mijn plaat’ de CO2-waarde van het voertuig worden opgevraagd door het chassisnummer in te vullen.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief