• L'investissement permanente dans la formation et la connaissance
  • Proactivité
  • Service personnel
  • Pragmatique et dynamique
  • Votre comptabilité online

Intéressé?

Intéressé?
N’hésitez pas à nous contacter par notre page de contact ou par téléphone au 055/30.14.41

 

 

Fiscaal advies: welke landen zijn een fiscaal paradijs?

Postée le 17 juin 2016 in Fiscaliteit

Belgische vennootschappen of vennootschappen die onderworpen zijn aan de Belasting Niet-Inwoners (BNI-Venn), zijn verplicht om het te melden als ze betalingen uitvoeren aan belastingparadijzen. Sporadisch wordt geherevalueerd welke landen men precies beschouwt als belastingparadijs. Op 1 maart 2016 werd een koninklijk besluit gepubliceerd dat een nieuwe lijst bevat met belastingparadijzen.

Definitie

 Een belastingparadijs definieert men als volgt:

  • een land zonder belasting of met een lage belasting. Een lage belasting is een belasting met een nominaal tarief lager dan 10 procent. Deze landen staan op een limitatieve lijst vastgelegd bij koninklijk besluit. Dit betekent dat landen die niet op de lijst voorkomen, niet worden beschouwd als belastingparadijs;
  • een land dat tijdens het volledig belastbaar tijdperk waarin de betaling plaatsvond, door het Mondiaal Forum van de OESO betreffende transparantie en uitwisseling van inlichtingen wordt aangemerkt als land dat de OESO-standaard op dat vlak niet effectief of substantieel toepast = landen die niet voldoende meewerken aan het uitwisselen van fiscale gegevens.

Principe

Belastingplichtigen die onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting of aan de BNI Vennootschappen zijn verplicht om het te melden als ze rechtstreeks of onrechtstreeks betalingen uitvoeren aan personen die zijn gevestigd in een belastingparadijs. De verplichting is van toepassing vanaf het ogenblik dat ze tijdens een belastbaar tijdperk meer dan 100.000 euro betalen aan belastingparadijzen. Hiervoor dient formulier 275F te worden ingevuld en ingediend.

Meldt de vennootschap de betaling niet, dan kan men de uitgave niet aftrekken als kost.

Nieuwe lijst

De lijst van belastingparadijzen wordt af en toe herbekeken en aangepast: landen komen en gaan. Sinds 1 maart 2016 is een nieuwe landenlijst van toepassing. Deze geldt voor betalingen uitgevoerd vanaf 1 januari 2016.

De landen zijn (in alfabetische volgorde): Abu Dhabi, Ajman, Anguilla, de Bahama's, Bahrein, Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, Dubai, het Eiland Man, Fujairah, Guernsey, Jersey, de Kaaimaneilanden, de Marshalleilanden, Micronesië, Monaco, Montenegro, Nauru, Oezbekistan, Palau, Pitcairn, Ras al Khaimah, Saint-Barthélemy, Sharjah, Somalië, Turkmenistan, Turks en Caicos, Umm al Qaiwain, Vanuatu en Wallis-en-Futuna.

Staan niet meer op de lijst: Andorra, Jethou, de Malediven, Moldavië en Sark.

Andere lijsten

Opgelet! Deze lijst is uitsluitend van toepassing voor de betalingen uitgevoerd aan belastingparadijzen. In het koninklijk besluit ter uitvoering van het Wetboek van Inkomstenbelastingen (KB/WIB92) vindt men in artikel 73/4quater ook een lijst met belastingparadijzen. Hierin gaat het over landen met een aanzienlijk gunstiger fiscaal regime dan België. Deze lijst is belangrijk voor het toepassen van de dbi-aftrek (dividenden ontvangen van dochtervennootschappen gevestigd in die landen). Het is een lijst waarop deels andere landen voorkomen. Een koninklijk besluit van 1 maart 2016 paste ook deze lijst aan.

Boekhoudkantoor Certifisc adviseert starters, ondernemers en zelfstandigen. Neem vrijblijvend contact op.